Biografie

1979-1997

Phaedra Kwant werd geboren op 11 januari 1979 in het ziekenhuis te Velp en groeide op in Rozendaal, bij Arnhem. Al als kleuter was Phaedra veel met muziek bezig, eerst alleen playbackend, maar op haar zesde schreef ze haar eerste liedjes en volgden muzieklessen. Ze ging op haar achtste cello spelen. Toen Phaedra de cello alleen nog maar horiziontaal wilde bespelen, verruilde ze deze, op twaalfjarige leeftijd, voor de basgitaar. Sindsdien trad zij regelmatig op met verschillende bands en werd gevraagd voor verscheidene muzikale projekten. Soms als pianiste, zangeres of drumster, maar meestal als bassiste. Ook ontwikkelde Phaedra zich in het schrijven van zowel Nederlands- als Engelstalige popsongs.

1997-2002

Na het behalen van haar VWO-diploma volgde Phaedra vanaf 1997 de vooropleiding basgitaar aan het Hilversums Conservatorium en vervolgens de vakopleiding lichte muziek basgitaar, met bijvak contrabas, aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij had les van o.a. Theo de Jong, Len� te Voortwis, David de Marez Oyens, Charly Angenois, Jan Hollestelle, Ruud Ouwehand, Michiel Borstlap en Rob Madna. Ook volgde zij lessen/workshops van internationale jazzgrootheden als Jimmy Haslip, Victor Bailey, Richard Bona, Michel Hatzigeorgio en Christian McBride. Phaedra studeerde in juni 2002 af en werd toegelaten tot de Mastersopleiding.

2002-2004

Tijdens de Mastersopleiding ontwikkelde Phaedra zich verder als bassiste, zangeres en componist. Zij had les van zangpedagoog Setske Mostaert en componist Martin Fondse. Phaedra studeerde in juni 2004 cum laude af en werd zo de eerste vrouwelijke Master of Music Basgitaar van Nederland.

Phaedra was twee jaar lang de vaste bassiste van cabareti�re, 3FM-DJ en TV- presentatrice Claudia de Breij. Zij speelde in het theaterseizoen 2002/2003 mee in Claudia's cabaretprogramma 'De Wilde Frisheid' en in 2003/2004 in 'Claudia Zuigt'.

Met zangeres Michelle werkte Phaedra van 2001 tot 2005. Michelle vertegenwoordigde Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in 2001. Phaedra schreef voor en met haar en zij vormden samen de spil van hun band.

Phaedra is een veelzijdig en veelgevraagd bassiste met een eigen muzikale persoonlijkheid. Als allround-bassist is zij thuis is diverse stijlen, zoals pop, jazz en Braziliaanse muziek. Zij werkte onder meer met Edwin Rutten, Liesbeth List, Deborah Brown, Ronald Douglas, Kinderen voor Kinderen, Dewi en Marlayne. Naast optreden, werkt Phaedra als studiobassiste, zangeres, tekstdichteres en componiste/arrangeur. Zij schrijft songteksten in het Engels en in het Nederlands en componeerde popmuziek en jazznummers, maar ook voor cabaretiers.
In Amsterdam en in Arnhem geeft Phaedra songwriting- en basgitaarles.

2005 - 2007

Vanaf 2005 richtte Phaedra zich op haar eigen band, die haar naam draagt. Hierin is zij behalve bassiste, ook leadzangeres en schrijft alle muziek en teksten. De stijl houdt het midden tussen jazz en pop. De band bestaat verder uit saxofoniste Jelske Hoogervorst, gitarist Jurgen Burdorf en drummer Haye Jellema.
Phaedra probeert zich als musicus zo breed mogelijk te ontwikkelen en speelt in veel verschillende formaties, zoals trio Attune, coverband Till Midnight en het bijzondere jazztrio Unfolding, met pianist Maurits Fondse en drummer Yonga Sun. Bij de live-optredens is vaak violist Oene van Geel te gast.
In januari 2005 is Phaedra jurylid tijdens de finale van The Clash Of The Coverbands in Paradiso. Ook treedt zij vrijwel maandelijks op tijdens vernissages in Galerie Buuf te Amsterdam.
In 2006 begeleidt zij onder andere Alessandro Safina en Boris tijdens het Glenn Corneille Benefietconcert in Venlo en gaat met de Swing Design Bigband op tournee naar Idaho in de Verenigde Staten.
Verder werkt Phaedra deze jaren regelmatig samen met onder andere Edwin Rutten en de New Generation Bigband.
Phaedra wordt gevraagd workshops te schrijven voor het tijdschrift 'De Bassist'.

2008

In dit jaar gaat Phaedra veel nieuwe samenwerkingen aan. Zo treedt zij vaak op met pianist Stormvogel en drummer Arno van Nieuwenhuize. Met deze twee gevestigde topmusici vormt ze haar eigen nieuwe jazztrio. Zij vormen ook de vaste sessieband in de Observant in Amersfoort, waar ze spelen met solisten als Alexander Beets, Hans Dulfer, Rik Mol, Lodewijk Bouwens en Cees Schrama. Door een eerdere reis naar Japan leert zij de uit Tokyo afkomstige jazzpianist Yuichiro Aratake kennen. In februari tourt zij met hem in Nederland.
Phaedra wordt de bassiste van verschillende formaties, zoals vintage-soulband The Clipsters, de band van percussionist/zanger Eddie Conard, mondharmonicaspeler Tim Welvaars, het Ruud de Grood Project en valt in bij Girls Wanna Have Fun en I Compani. Zij doet een promotour met cabaretduo Reijn & Goed en organiseert een vocale sessie in Amsterdam, samen met Maurits Fondse. Met trompettiste Saskia Laroo tourt Phaedra door de Oekraïne, Italië en Senegal. In september speelt ze met Groove The Princess in Griekenland.

Ondertussen is Phaedra bassiste en muzikaal leider geworden voor de nieuwe theatertour van cabaretduo Veldhuis & Kemper. In het najaar beginnen de try-outs van het programma 'We Moeten Praten'.

In november/december vertrekt Phaedra naar Tokyo om aldaar elf concerten te geven met pianist Yuichiro Aratake, mede om haar eerste solo-jazzalbum te promoten in Japan. Tijdens haar verblijf treedt zij bijna elke dag op in de bekende jazzclubs van Tokyo, waaronder de wereldberoemde club 'Pit Inn'.

2009

In januari gaat Phaedra de studio in om het debuutalbum op te nemen van McChicks. Dit nieuwe poptrio vormt zij samen met zangeres/drummer Tessa Boomkamp en zangeres/gitariste Astrid Akse.
Twee weken later wordt Phaedra's eerste solo-jazzalbum 'Too Much In Store' uitgebracht. Hierop zijn eigen nummers en jazzstandards te horen in verschillende jazzstijlen. Behalve Stormvogel en Arno van Nieuwenhuize zijn ook saxofonisten Susanne Alt en Jelske Hoogervorst en trompettist Robbert Scherpenisse te horen op het album. Verscheidene mooie recensies in bladen als Het Parool, Jazz en de Bassist volgen.
Op meerdere radiozenders wordt aandacht besteed aan de release. Zo is Phaedra te gast in het bekende Radio 1-programma 'Kunststof', waarin zij een uur lang wordt geïnterviewd door Frénk van der Linden.
In februari is de première van het theaterprogramma 'We Moeten Praten' van Veldhuis & Kemper en komt hun CD uit, waarop Phaedra te horen is. Ook komen de albums uit van Tim Welvaars, Konstantin Ruchadze en Vera de Bree, waar Phaedra haar medewerking aan verleende.
Zij speelt in dezelfde maand tien dagen met de Erica Groeneveld Band in Valencia, Spanje.
In maart tourt ze met Hans Vermeulen langs verschillende theaters.
Veldhuis & Kemper zijn te gast in het tv-programma 'Ruby Wax Goes Dutch'. Ruby Wax zegt over Phaedra: 'How can you not fall in love with that woman?'!

De albumpresentatie van McChicks vindt plaats in mei. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt door Marco Borsato, die erg onder de indruk is na het horen van het debuutalbum. De pers, waaronder Oor, Revolver, De Telegraaf en RTL Boulevard, is unaniem positief over de muziek en verschillende promotieactiviteiten volgen.

In december tourt Phaedra met Saskia Laroo drie weken door India om vervolgens door te reizen voor een concert in Moskou.

2010

In januari vertrekt Phaedra met de populaire band 3J's naar Curacao om daar een concert te geven.

Enkele weken hierna neemt ze een album op met het Ruud de Grood Project, hierop zijn naast Phaedra als bassist en zangeres onder andere ook Frank Boeijen en Tim Akkerman te horen.

Naast optredens met haar eigen jazztrio deelt Phaedra regelmatig het podium met artiesten als Veldhuis & Kemper, Hans Vermeulen, Philip Kroonenberg, Hind en Krystl.

Met McChicks gaat het goed, naast de nodige concerten en promo-activiteiten, waaronder een muziekspecial op RTV Oost, staat het drietal tweemaal in het voorprogramma van Marco Borsato en reizen ze de hele zomer mee als support act van Normaal tijdens hun Veldtochtentour 2010.

Phaedra maakt deel uit van de selecte groep jazzmusici die onderdeel is van de Dutch Jazz Expedition naar Thailand in het najaar.

2011

Phaedra is wederom geselecteerd voor de Dutch Jazz Expedition. Ditmaal gaat ze naar India met oa. Mike del Ferro, Izaline Calister, Saskia Laroo, DJ Maestro en Alexander Beets.
Veldhuis & Kemper touren met hun cabaretvoorstelling 'Dan Maar Niet Gelukkig'. Phaedra speelt als bassist, zangeres en muzikaal leider een groot deel van deze omvangrijke tournee mee.

Zangeres Krystl scoort hits met 'Golden Days', 'Bottles' en 'Fool 4 You'. Dat levert veel optredens op radio en tv op. In mei staat de band vier keer in een uitverkocht Gelredome te Arnhem als het voorprogramma van Marco Borsato.
In het festivalseizoen worden festivals als Dauwpop, Indian Summer Festival, Parkcity Live, Solar, Dutch Valley en het Vondelpark Openluchttheater aangedaan.
Een clubtour volgt in het najaar.

In september speelt Phaedra in het trio van pianist Mike del Ferro met drummer Bruno Castellucci op het Tokyo Jazz Festival.
In oktober reist ze mee naar Parijs om Ivo Niehe en Ellen ten Damme te begeleiden tijdens Ivo's eenmalige voorstelling over Yves Montand in het Theatre Mogador.

2012

Phaedra treedt op met Veldhuis & Kemper, McChicks, Theater tussen de Bedrijven, Saralee Vos, Stormvogel, Philip Kroonenberg, De Meisjes, Mirjam van der Loo en werkt een aantal keer als invaller in de band van het TV-programma 'BZT Show'.
Haar album 'Too Much In Store' komt officieel uit in Japan, op het jazzlabel 'Muzak'. Er is veel aandacht voor haar in de media. Op het Amersfoort Jazzfestival in mei speelt Phaedra met meerdere bezettingen, waaronder het openingsconcert met gitarist Anton Goudsmit.

Phaedra krijgt de opdracht acht liedjes te schrijven voor het Koninklijk Huwelijk van Prinses Carolina. Deze worden uitgevoerd, begeleid door Phaedra, tijdens de bruiloft in Florence, Italië in juni.
Krystl speelt veel met haar band. Hoogtepunten van het jaar vinden plaats in de zomer; tijdens de inhuldiging van de Nederlandse Olympiërs en tijdens het North Sea Jazzfestival in Ahoy' Rotterdam. Het laatste concert is een 'Tribute to Etta James'.
In september treden de McChicks twee keer op op het Griekse eiland Lesvos.

2013

In januari en februari neemt Phaedra haar tweede solo-album 'Still Listening' op. Zij schreef alle stukken zelf en produceerde het album. In mei komt het album uit.
Hierop zijn naast Phaedra te horen: Arno van Nieuwenhuize, Rembrandt Frerichs, Peter Tiehuis, Ruud Breuls, Oene van Geel, Martin Fondse, Rolf Delfos, Jelske Hoogervorst, Astrid Akse en Tessa Boomkamp.

De tournee van Veldhuis & Kemper wordt in maart afgesloten met twee voorstellingen in een vol Carré te Amsterdam.